Aktiviteiten van 
logo hucht wit
Spreekwoord van de dag:

Tour d’Alphen verslag van laatste Etappe.


logoOntzettend hard gereden in de laatste etappe

De laatste etappe van de Tour D’Alphen stond deze week op het programma. Het was de Standaard ronde van Maas en Waal waar je gewoon volle bak rond kunt rijden, met maar weinig last van het verkeer. Deze week was het weer ook niet onaardig. Vooral in het begin van de week, waardoor er ontzettend hard werd gereden door alle deelnemers.eindklassement

Klassement onder 45: Kampioenstrui voor Jeffrey

Voor het begin van deze etappe was het heel spannend in dit klassement. De top stond zeer dicht bij elkaar, waardoor er nog verschillende deelnemers kans hadden op de eindoverwinning. In het begin van de week was het schitterend weer met weinig wind, waardoor de deelnemers goede etappetijden konden neerzetten. Op dinsdag werd Maikel van Haagen eindelijk losgelaten door zijn trainer en mocht hij volle bak gaan rijden. En dat heeft ‘ie ook gedaan. Met een tijd van 1:02:41 en een gemiddelde van 38,1 km/uur. Voor de etappe begon stond hij nog gelijk met Sjors qua tijd, maar na deze etappe scheelt het bijna 6 minuten, ondanks dat Sjors er alles aan gedaan heeft om hem voor te blijven. Maar zelfs met een groep van 5 rijden heeft hem niet geholpen hierbij. Ondanks dat ze gezamenlijk ook een hele goede tijd reden van 1:08. De dames uit Wijchen hebben ook hard gefietst, waardoor Harm van Zwam maar net een minuutje voor ze is gebleven. jeffrey pictoAls jongste zus moet je toch altijd vechten voor je plaats en dat is tijdens het fietsen niet veel anders. Ze houdt haar zus net achter zich, waardoor ze toch kan zeggen dat ze de betere wielrenster van de familie is. De jongeling van het klassement, Luuk van Rijn, eindigt 4 minuten achter de vrouwen. Keurig als 10e. Tijdens deze tour rijdt hij afstanden die bijna het dubbele zijn als wat hij met zijn leeftijdsgenoten moet fietsen tijdens een wedstrijd. Chapeau! Stan en Martijn zaten bij het groepje van 5 dat op het eind nog probeerde een supertijd neer te zetten, maar ze hebben de aansluiting met de top gemist en eindigen 11e en 12e. De organisatie heeft zich een beetje ingehouden, omdat het raar is als de organisatie wint en heeft een mooi plekje gevonden onderin het klassement. De Dreumelse mannen Joey  en Jitse hebben keurig gereden, maar iemand moet de laatste zijn. Dit had anders kunnen zijn, waren het niet dat er een aantal deelnemers zijn uitgevallen.

In de top 4 heeft Erik van Bekkum er nog alles aan gedaan om een plaatsje te stijgen, maar het gat met zijn voorgangers was net te groot. Hij reed wel sneller, maar heeft het niet dicht kunnen rijden en eindigt op een verdienstelijke 4e plaats met maar 2 minuut 15 achterstand op de nummer 3 Jan Willem. Die samen met Roderick nog een gooi heeft gedaan naar de eerste plaats. Ze hebben elkaar het snot voor de ogen gereden en een zeer goede tijd van 1:07 neer kunnen zetten, maar dit was niet voldoende om Jeffrey van de troon te stoten. Het gat van 1.26 bleek echter onoverbrugbaar nadat Jeffrey op woensdag een tijd van 1:03:13 had gereden. Een zeer knappe prestatie van de pas 18-jarige Culemborger die zeer trots was dat ‘ie gewonnen had. Hij maakt dit jaar de overstap naar de amateurs en hoopt dat deelname aan de Tour D’Alphen een goede voorbereiding van het seizoen is. De eerste meerdaagse ronde heeft hij nu gewonnen. Wie weet als hij ooit de wielertop bereikt, dan kan iedereen die aan de Tour d’Alphen heeft meegedaan met trots zeggen dat ze tegen hem gereden hebben. We gaan er dan natuurlijk wel vanuit dat hij op tv dan zijn kampioenstrui van de Tour d’Alphen aantrekt.

Klassement 45+: Joffrey scheurt voortaan voorbij in het oranje

Het klassement van 45+ heeft iets grotere gaten tussen de verschillende deelnemers.  joffrey pictoTwan van Teeffelen is helaas de derde etappe niet van start gegaan en is daardoor uit de top van het klassement uitgevallen. Wel heeft hij in de etappes die hij reed, laten zien dat hij aardig kan stampen op die pedalen. Onderin het klassement is geëindigd Enny Coppee, ondanks mechanische doping in de 2e etappe, heeft ze alle etappes gereden waarbij vaak de laatste kilometers alleen. Nog een strijder die alleen heeft gereden is Philip Klijmij. Hij was de eerste die zich had aangemeld en zei van tevoren dat ie voor de rode lantaarn ging. Hij is uiteindelijk ook duidelijk geen eerste geworden, maar ook geen laatste, met als hoogtepunt een 10e plaats van de 45+ groep in de 3e etappe. Iets boven Philip is Frans Coppee geëindigd. De oudste deelnemer en nieuwe inwoner van Alphen heeft goed zijn best gedaan en is zijn vrouw voorgebleven. Geri die net in het begin last had van een rugblessure heeft zich toch nog netjes naar een 11e plek gereden in het klassement. Het illustere duo Geert en Willie blijft hem met 18 minuten ruim voor. Petje af voor deze mannen die netjes in de middenmoot eindigen. Daarboven staat een groepje van 4 die normaal vaker gezamenlijk rijden, maar voor de Tour D’Alphen moesten splitsen. Astrid heeft zich in de laatste etappe van haar sterke kant laten zien en Herman op sleeptouw genomen. Uiteindelijk eindigt ze ook bijna een minuut boven haar man. Frits en Hans hebben ook samen gereden en zijn uiteindelijk net onder de top van het klassement te vinden.  In de top waren er twee koppeltjes te vinden. Willian, die zijn rondes maakte met Robert van ‘t Schip heeft een verdienstelijke 4e plaats weten te bemachtigen. Vanaf de eerste etappe gaf hij al aan dat hij moeite had om het tempo van zijn partner bij te houden. Uiteindelijk heeft hij ook 13 minuten moeten toegeven. Dit voornamelijk omdat Robert, fanatiek als hij is, bijna elke etappe wel twee keer heeft gereden en hierdoor soms een snellere tijd neerzette in zijn eentje dan met zijn partner. Door die snellere tijden kon hij tot de laatste dag het vuur aan de schenen van Norbert van Rossum leggen. Laatstgenoemde heeft na allerlei wiskundige formules te gebruiken berekend wat hij minstens gemiddeld moest rijden om 2e te blijven. Door op zondag zeer vroeg een ronde te maken met zijn zoon Roderick is het hem gelukt om Robert  1 minuut en 15 seconden voor te blijven.

Maar zoals vorige week al aangegeven was het verschil tussen de nummer 1 en 2 dermate groot dat de positie van Joffrey niet meer in gevaar zou komen als hij een gewone degelijke rit zou rijden. Als een echte kampioen heeft ie zich nog één keer kapot gereden en sluit de laatste etappe af met de snelste tijd van de 45+ers met een tijd van 1:09:20, hij gaf aan dat het een nieuw PR was voor hem. Aangezien hij uit de buurt komt zal je hem nog licht een keer over de dijken zien komen in zijn oranje trui.

Bekijk hier het eindklassement

Wordt vervolgd…

Ik wil iedereen bedanken die heeft meegedaan aan de eerste Tour d’Alphen, ook een bedankje voor de sponsoren PBE Bouw en Drukken&zo. Ik heb genoten van het organiseren en ik hoop dat jullie hebben genoten van iets meer strijd en pit tijdens jullie normale rondes. Ik hoop jullie volgende keer weer te mogen begroeten als jullie strijden voor de oranje trui van 2022. 

Eric Witzel 

 

Archief Tour d'Alphen.Wie wat waar

Alle routes, wedstrijdverslagen en klassementen zijn opgenomen in ons archief: Tour d' Alphen 2021. Dit archief blijft beschikbaar via de button "Wie, wat,waar" in het startmenu.

Alphen | Altforst | Appeltern | Boven Leeuwen | Dreumel | Maasbommel | Wamel

Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal