Geschiedenis van dorp en streek.

1vanaf de maasdijkkort burlesque a1599 kaart met tekst3 customAlphen aan de Maas is een dorp met een rijke geschiedenis in het zuidwesten van de gemeente West Maas en Waal in Gelderland. In het dorp zijn verschillende historische gebouwen te vinden, zoals onze beide kerken. Er zijn nog meer monumenten in Alphen, bekijk ze hier.

Archeologische opgravingen.a1150over de maas custom

Recente opgravingen bij het ontzandingsproject 'Over de Maas' hebben veel historisch materiaal uit de Romeinse tijd en zelfs uit de prehistorie aan de oppervlakte gebracht. Meer informatie op de site van Expeditie over de Maas. 

Bekijk hier de documentaire van Jos Kruisbergen: "Het oeroude geheim van Over de Maas": Een video over de historische vondsten bij het ontzandingsproject 'Over de Maas'.

Wham.

919whamkleur customAlphen kent een zeer actieve geschiedkundige werkgroep “WHAM”: Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas. De werkgroep beheert historisch materiaal, doet onderzoek, geeft nieuwsbrieven uit en houdt wekelijks een spreekuur. De site van WHAM is een rijke bron van informatie over de geschiedenis van het dorp Alphen aan de Maas en onze streek.

Cultureel erfgoed.1historie

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed geeft in een uitgebreide publicatie inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het Land van Maas en Waal. Lees het hier.

 

naar startpagina2

Alphen | Altforst | Appeltern | Boven Leeuwen | Dreumel | Maasbommel | Wamel

Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal