Slag Alphen

Alphense kinderen aan zet!

In Alphen wonen maar liefst 215 kinderen in de leeftijd tot 15 jaar.
Ze maken net als volwassenen gebruik van de binnen- en buitenruimte: gebouwen van verenigingen, wegen en bijvoorbeeld de natuur. Maar gek genoeg wordt aan kinderen nooit gevraagd wat ze hiervan vinden. Ook ruimtes en activiteiten die voor kinderen van belang zijn worden vaak door ouderen bepaald.

SLAG wilde met dit gegeven iets doen en kreeg hulp van professionals van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). En wat bleek… kinderen hebben een verrassende blik op ons dorp.

In samenwerking met de basisschool gaven medewerkers van SLAG informatie aan leerlingen uit de bovenbouw over een project waarbij kinderen naar hun mening werd gevraagd. Niet alleen in Alphen, maar in meerdere dorpen in de grensstreek van Nederland en Duitsland.
In Alphen konden zich 20 kinderen opgeven. Er was veel enthousiasme. De groep zat binnen een mum van tijd vol.

Op 31 oktober en 28 november 2018 ging deze groep, ondersteund door enkele enthousiaste vrijwilligers, aan de slag in dorpshuis de Hucht. Kinderen gaven eerst hun persoonlijke mening over het dorp en bogen zich daarna in groepjes over onderwerpen als lopen en fietsen, openbaar vervoer en verkeer, de eigen straat, natuur en groen, spelen, winkels, mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, veiligheid en of ze het dorp schoon en netjes vinden. Vervolgens werkten ze in afzonderlijke groepen hun verbeterplannen uit.
En wat blijkt: onze jonge Alphenaren vonden het enorm leuk om over deze onderwerpen te praten. Ze hebben er wel degelijk een mening over. De Hucht zinderde deze twee middagen van energie!
Thema’s die hoog scoorden waren de verlichting in het dorp, de veiligheid op bepaalde wegen, zwerfafval, de mogelijkheid voor meer gecombineerde sportactiviteiten en de toegankelijkheid van het groen. Ook het Kerkplein mag van de kinderen wel wat opgefleurd worden.

Zou je als volwassene vinden dat er natuur genoeg is in Alphen, de kinderen denken daar wat anders over. Ze willen graag in de natuur spelen en bijvoorbeeld boomhutten bouwen. Natuur is gezond voor iedereen. Maar de kinderen gaven aan dat er zoveel afgesloten terreinen zijn (hekken, mais). Ze voelen zich hierdoor beperkt. 

De verlichting op de Dijkgraaf de Leeuwweg en de Mariaveldweg was volgens de kinderen ook een punt van aandacht. Temeer omdat het verkeer er vaak veel te hard rijdt. Het zijn wegen die kinderen regelmatig gebruiken, bijvoorbeeld om naar school of naar Avios te fietsen. Wellicht dat hiervoor mogelijkheden bestaan om bij plannen van de gemeente aan te sluiten, aangezien de gemeente de verlichting wil vervangen door led licht.

Aan het einde van de twee middagen hebben onze jonge Alphenaren hun plannen met verve gepresenteerd, waarna zich 13 enthousiaste ouders en vrijwilligers hebben aangemeld om te helpen bij het uitwerken van de plannen.
Of zoals de kinderen het zelf zien: “ We doen het zelf, hebben vrijwilligers en een vergunning nodig, een graafmachine en gewoon…. een handige bouwvakker” .

Meer informatie over het project is te vinden op de facebookpagina van SLAG.
Mocht je als dorpsbewoner graag een steentje willen bijdragen of heb je een stuk grond voor een natuurlijke buitenspeel- en sportplek dan horen we dat graag. Je kunt dan contact opnemen met:
Andrea 0487 561816
Isabel 06 15440578 
Anja 0487 562827
Anita 0487 561257

Bij het project ‘Kinderen aan zet’ werkt SLAG samen met de HAN. Dit project is onderdeel van het door de EU ondersteunde project ‘Krake’. Aan dit project doen meerdere dorpen in de grensstreek van Nederland en Duitsland mee, waaronder Alphen en Altforst. Al deze dorpen delen twee ambities: zorgen dat kinderen en jongeren gehoord worden in het dorp (dat ze mogen meedenken en meedoen met en – waar dat kan – meebeslissen over voor hen belangrijke thema’s) en bijdragen aan een kindvriendelijke(r) omgeving.

Meer weten over het project Krake?
Zien wat de andere deelnemende dorpen ondernemen ?
Opbrengsten van drie jaar Krake Family Community: lees het magazine

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud