Slag Alphen

Historie

Alphen aan de Maas 1192

Geschiedenis van dorp en streek

Alphen aan de Maas is een dorp met een rijke geschiedenis in het zuidwesten van de gemeente West Maas en Waal in Gelderland. In het dorp zijn verschillende historische gebouwen te vinden, zoals onze beide kerken.
Er zijn nog meer monumenten in Alphen, bekijk ze hier.

Een oude kaart uit 1599. Waar ligt Alphen?
Detail van Tetrarchia Ducatus Gelriae Neomagensis(1664)

Archeologische opgravingen

Recente opgravingen bij het ontzandingsproject ‘Over de Maas’ hebben veel historisch materiaal uit de Romeinse tijd en zelfs uit de prehistorie aan de oppervlakte gebracht. Meer informatie op de site van Expeditie over de Maas. 

Bekijk hier de documentaire van Jos Kruisbergen: “Het oeroude geheim van Over de Maas”: Een video over de historische vondsten bij het ontzandingsproject ‘Over de Maas’.

Wham

Alphen kent een zeer actieve geschiedkundige werkgroep “WHAM”: Werkgroep Historisch Alphen aan de Maas. De werkgroep beheert historisch materiaal, doet onderzoek, geeft nieuwsbrieven uit en houdt wekelijks een spreekuur. De site van WHAM is een rijke bron van informatie over de geschiedenis van het dorp Alphen aan de Maas en onze streek.

Historisch Alphen

Bekijk hier de film: Ons dorp: Alphen aan de Maas uit 1966 van TV Gelderland.

De Historische Vereniging Tweestromenland bereikt u hier.

Oud-inwoonster van Alphen, Koosje de Leeuw schreef een boek “Een te grote jas” over opgroeien in de jaren ’50 en ’60 in Alphen. Lees hier verder.

Cultureel erfgoed

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed geeft in een uitgebreide publicatie inzicht in de ontstaansgeschiedenis van het Land van Maas en Waal. Lees hier ‘Ontgonnen verleden’.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud