Slag Alphen

Tour d’Alphen 2021

TOUR D’ALPHEN is een meerdaagse fietscompetitie, in het voorjaar van 2021 georganiseerd door Eric Witzel van Dorpshuis De Hucht. De fietscompetitie bestond uit vier etappes die iedereen voor zichzelf kon rijden. Iedereen reed dezelfde etappes, daardoor konden we hier een klassement op baseren. De etappes waren tussen de 40 km en 60 km. 

Het was voor iedereen van alle leeftijden. Enige vereiste was een Strava-account.

Op deze manier kon de organisatie controleren of je de etappe gereden hebt en welke tijd je had.

In dit archief vindt u alle etappes, wedstrijdverslagen en klassementen van deze Tour d’Alphen 2021  

Route etappe 1

De eerste etappe zit erop. In een zonovergoten week is bijna iedereen fanatiek aan de ronde gestart.

Klassement onder 45: scherpe tijden.

Voor het klassement onder de 45 werd er op de tweede dag al een hele scherpe tijd neergezet door de twee jonge mannen uit Culemborg en Tiel. Met iets meer dan 1 uur en 15 minuten een gemiddelde van 35,6 km/uur is dit een indrukwekkende tijd. Het gros van de deelnemers zit rond een gemiddelde van net iets boven of onder de 30 km/uur. De dag erna kwam er van Walter van Zwam een tijd van 1:18 binnen ook dit is een zeer knappe prestatie. Tussen deze renners en de rest van het veld was er een lange tijd een gat van ongeveer 5 minuten. Op vrijdag werd dat gat opgevuld door Harm van Zwam die door zijn jongere broertje op sleeptouw was genomen. Walter verbeterde zijn eigen tijd niet maar zette wel weer een snelle tijd neer. Op zondag nestelde Erik van Bekkum, Roderick van Rossum en Jan-Willem Hijmans zich in de kopgroep. Eerstgenoemde met precies 1:17 en de andere twee met een tijd van iets onder de 1:18. Sjors Vink, de lange man die ervoor kan zorgen dat degene achter hem weinig wind vangt, was niet tevreden met zijn eerste tijd en is er zaterdag nog maar eens voor gegaan en komt bovenaan de subtop te staan met 1:24. Daarna komt er een klein gat met het wat we kunnen noemen het peloton, onder aanvoering van Anouk en Nienke uit Wijchen is dit een groep van 10 man, inclusief organisatie, dat binnen 3 minuten van elkaar zit. Een eervolle vermelding voor Luuk van Rijn die met zijn 14 jaar keurig een gemiddelde rijd van 29,8 km/uur en hierdoor netjes in het peloton meedraait. De rode lantaarndrager op het moment in dit klassement is Jan Rovers, maar hij geeft aan dat ie rustig aan heeft gedaan, als ie er goed voor gaat zitten zal hij zonder problemen aansluiten bij het peloton.

Klassement boven 45: duidelijke scheiding

Bij het klassement boven de 45 is er een duidelijke scheiding te zien. Er is een kopgroep van 5 dat binnen 3 minuten van elkaar zit, een peloton van 6 en nog een paar achtervolgers. De ervaren rijders Joffrey Hol en Norbert van Rossum zetten een scherpe tijd van 1:23 neer en doen overall dus niks onder voor de jongelingen. Twan van Teeffelen, die bang was dat hij de enige 60-plusser zou zijn, heeft zijn benen ook flink laten werken en zit maar een kleine 2 minuten achter de koplopers en vlak voor Robert van het Schip en Willian van Hoogstraten. Daarachter zit zoals gezegd een gat dat bestaat uit 7 minuten. De 6 renners in deze groep zitten maar 1 minuut en 19 seconden van elkaar af hier kunnen dus nog de nodige verschuivingen plaats gaan vinden. In de staart van het klassement vinden we de heer en mevrouw Coppee die met hun leeftijd van respectievelijk 69 en 68 de uitdaging aan wilde gaan en zodoende ook nieuwe routes in de regio wilde ontdekken. Philip Klijmij zette een tijd van 1:48 neer en komt daarmee tussen de Coppee’s in. Hij heeft de pech dat hij zijn standaard fietspartner niet kon overtuigen om mee te doen, maar in zijn eentje toch met volle moed ervoor gaat.

Bekijk hier het voorlopige klassement na etappe 1

Gedurende de week kreeg ik van een paar deelnemers de melding dat ze momenteel een blessure hebben of ziek zijn en daarom deze week niet konden rijden. Voor deze 4 deelnemers is er de komende week nog de kans om deze etappe in te halen, als ze zich beter voelen.Wout van Baaren heeft zich teruggetrokken, hij bleek het te druk met zijn werk te hebben en kon geen tijd vinden om de route alsnog te fietsen.De volgende etappe brengt ons naar het oosten. Het weer zal de komende dagen iets minder worden dan afgelopen week, maar hopelijk blijven er genoeg droge dagen over.

Route etappe 2

Etappe 2 is een etappe geworden van timing. Het begin van de 2e etappe was het schitterend weer. Maar al snel werd het voor veel deelnemers onmogelijk om tijdens de storm die over ons land raasde de fiets te pakken en een ronde te maken. Omdat uiteindelijk maar 8 deelnemers de etappe hadden gereden, kregen de deelnemers een extra week om de etappe te rijden. Uiteindelijk bleken degene die in de eerste 2 dagen hun fiets hadden gepakt spekkoper. Ook heeft een aantal deelnemers een minuut straf gekregen voor het nemen van de rotonde bij Alem, in plaats van het tunneltje er onder door.

Onder 45: Extra kilometers en drukte op zaterdag.

Bij het klassement onder de 45 waren er maar heel weinig die het voor elkaar konden krijgen om in de eerste week aan de gang te gaan. Deze week werd afgesloten met een snelste tijd van Maikel van Haagen van 1:45:30, hij had een klein gaatje gevonden in zijn schema om een goede tijd neer te zetten. Verder deed in dit klassement ook outsider Erik van Bekkum een poging. Hij reed een prima tijd van 1:51, maar had op verschillende punten de verkeerde afslag genomen waardoor hij uiteindelijk een kilometer extra had gereden. Hij zou in de afgelopen week nog proberen om deze tijd te verbeteren door de goede route te rijden. Helaas is het hem in de 2e week, ondanks dat hij de goede route reed, niet gelukt om de tijd te verbeteren vanwege de wind.

De week erna was het druk op het parcours. Voornamelijk op de zaterdag hadden de meeste een perfect moment gekozen om een rondje te gaan rijden. Er werd een mooie tijd neergezet door Martijn, Stan, Sjors en de eigenlijk al opgegeven Wout. Ze reden een mooie tijd van ongeveer 1:50, maar omdat in het regelement stond dat je maximaal met zijn tweetjes mocht rijden kunnen deze mannen de oranje trui niet meer winnen. Wel hebben ze genoten van de etappe en dat is ook wat waard. Het was voornamelijk uitkijken naar wanneer de uitdagers van de mannen uit Culemborg hun ronde gingen maken. Walter van Zwam bleek na zijn perfecte tijd een etappe eerder, nu last te hebben gekregen van zijn knie en heeft daardoor deze etappe veel tijd ingeleverd. Toch staat hij na vandaag nog op een keurige 5e plaats. Jan-Willem en Roderick kozen ook de mooie zaterdag voor hun ronde en kwamen binnen op een tijd van 1:46. Hierdoor blijven ze Erik van Bekkum net voor.

Toen kwam de tijd van de huidige koploper Jeffrey Wiese, hij moest het deze keer doen zonder zijn partner van de vorige ronde omdat die thuis zit met corona, deze doet daarom niet meer mee. Hij bleek een andere partner gevonden te hebben die met hem de ronde wilde rijden en hij kwam uit op een super tijd van 1:40. Wederom een snelheid van ongeveer 35km/uur. Hierdoor heeft hij zijn koppositie verstevigd en heeft Jeffrey een voorsprong van 9 minuten op de nummers 2 en 3. Hij is de enige die de eerste 2 etappes heeft afgelegd onder de 3 uur. In de middenmoot blijven de tijden redelijk bij elkaar. Acht deelnemers zitten binnen 10 minuten van elkaar. De onderste vier in het klassement hebben niet zo’n hele grote achterstand op de middenmoot. Wel valt het op dat het de 4 oudste deelnemers in dit klassement zijn. Het kan dus zijn dat ze door hun ervaring het gat zomaar kunnen dichten.

Boven 45: Wisselend weer zorgt voor verschillen en mechanische doping gespot.

Bij de 45-plussers waren er ook een paar koppeltjes die perfect geprofiteerd hebben van het mooie weer in het begin van de eerste week. Onder hen waren de huidige koplopers Joffrey en Norbert. Zij hebben hierdoor weer een scherpe tijd neergezet en hun voorsprong vergroot naar 9 minuten. Robert van ‘t Schip heeft goede zaken gedaan door ook tijdens het mooie weer te rijden. Hij stijgt van de 5e naar de 3e plaats vanwege zijn goede tijd.

Zo hebben ook Frits en Hans een grote sprong gemaakt van de middenmoot naar de top. Door hun snelle tijd zijn ze momenteel 4e en 5e. Twan van Teeffelen maakte zijn ronde op de laatste dag en zag zich door de wind genoodzaakt om een mindere tijd neer te zetten. Door de weersverschijnselen is het voorheen grote blok van deelnemers die dicht bij elkaar zaten uitgedund en worden de onderlinge verschillen groter.

Een positief punt is wel dat de man die tijdens de 1e etappe geblesseerd was tijd had om te herstellen, zo heeft Geri van Zwam in de afgelopen week 2 etappes gereden om weer up to date te zijn. Helaas heeft hij dus in beide etappes last van de wind gehad waardoor hij de aansluiting met middenmoot net mist.

Onderin worden de verschillen groter en is er een geval van mechanische doping aan het licht gekomen. Enny C. is gespot op een elektrische fiets, maar omdat ze op één van de winderigste dagen gereden heeft is er weinig voordeel uit behaald. Wel betekent dit dat ze de oranje trui kan vergeten.

Komende etappe gaan we de bergen in. We trekken richting Rhenen. 

Route etappe 3

Etappe 3 was met de langste afstand en de meeste hoogtemeters de Koninginnerit van deze tour. De Grebbeberg op en af en daarna nog de Donderberg in Rhenen. Na de twee weken met harde wind en minder weer begon de week met schitterend fietsweer.

Een aantal deelnemers voorzag al dat het eind van de week slechter zou worden, dus zij zijn meteen in het begin aan de slag gegaan. Wederom was dit geen verkeerde keuze. Vanaf halverwege de week stak de wind zijn kop weer op. In het weekend, als de meeste deelnemers fietsen, had je de wind op de terugweg goed tegen.

ONDER 45: De spanning is weer terug!

In het begin van de week ging Sjors Vink samen op pad met Harm van Zwam, Sjors wilde voorkomen dat ie problemen zou krijgen door de wind. Slimme keuze, ze zette de eerste tijd neer onder de 2 uur. Onderweg hebben ze vlak achter Jan-Willem gereden die alvast een verkenningsrondje aan het maken was. Door die verkenningsronde heeft ie samen met Roderick een hele snelle tijd neergezet van ongeveer 1:49. Roderick haalde bij de afdaling een snelheid van 74,9 km/u. De tijd van hun concurrent Erik van Bekkum was nagenoeg hetzelfde, waardoor het verschil in tijd hetzelfde blijft voor de laatste etappe.

Jeffrey Wiese heeft niet kunnen profiteren van het mooie weer in het begin van de week, dus hij heeft op een zondag gereden. Hierdoor heeft ook hij moeite gehad met de wind, waardoor hij met een tijd van 1:56 het gat in de top laat verdwijnen. Walter van Zwam kon vanwege een knieblessure niet starten deze week en maakt dus geen kans meer op de felbegeerde oranje trui. Dit geldt ook voor Sander en Huib die voorafgaand al weinig kans meer hadden, maar vanwege het weer niet hebben gereden. Door het tijdverlies van Jeffrey Wiese op zijn achtervolgers is de spanning weer helemaal terug. De ruime voorsprong die hij had is volledig verdampt. Hij blijft aan kop met nog maar 1 minuut 26 voorsprong op Roderick.

De top 4 staat nu nog maar op kleine afstand van elkaar. Op de 5e en 6e plaats is de tijd tussen Maikel en Sjors exact gelijk na 3 etappes. Harm volgt op 3 minuten. Speciale vermelding voor de jongste deelnemer die de afgelopen etappe Erik van Bekkum gevraagd had om met hem mee te fietsen, hierdoor kwam hij met een goeie tijd 1:53 op een zondag met de harde wind. Hierdoor stijgt ‘ie van plaats 14 naar plaats 7. Nummers 6 t/m 9 liggen op 3 minuten van elkaar. Volgende week zal spannend worden. Roderick en Jan-Willem fietsen altijd samen, maar als de een wil winnen van de ander zal er toch weggereden moeten worden van de ander.

45+: Grote gaten

In de 45+-categorie heeft Joffrey een gat geslagen met zijn partner. Norbert had de dag dat ze reden zijn benen niet, waardoor hij heeft moeten lossen. Joffrey zou als ie met de ‘jeugd’ mee zou rijden ook keurig in de top van het klassement staan. Als hij een redelijke tijd rijdt komende week, dan is het lastig voor de concurrentie om hem van de eerste plaats af te houden. Zijn voorsprong op zijn partner is 7 minuten en op de fanatieke Robert van het Schip 12 minuten. Zo dicht als dat het klassement bij elkaar lag na de eerste etappe, zo groot zijn de gaten nu. Twan van Teeffelen heeft ook afgehaakt nadat hij door de wind niet in staat was om de etappe af te rijden. Complimenten ook aan Philip die deze week 6 man onder zich wist te houden. Wel heeft er een groepje van 4 man samen gereden, deze zullen helaas geen kans meer maken op de oranje trui, maar zolang ze het leuk gehad hebben is het goed.

Route etappe 4

Ontzettend hard gereden in de laatste etappe

De laatste etappe van de Tour D’Alphen stond deze week op het programma. Het was de Standaard ronde van Maas en Waal waar je gewoon volle bak rond kunt rijden, met maar weinig last van het verkeer. Deze week was het weer ook niet onaardig. Vooral in het begin van de week, waardoor er ontzettend hard werd gereden door alle deelnemers.

Klassement onder 45: Kampioenstrui voor Jeffrey

Voor het begin van deze etappe was het heel spannend in dit klassement. De top stond zeer dicht bij elkaar, waardoor er nog verschillende deelnemers kans hadden op de eindoverwinning. In het begin van de week was het schitterend weer met weinig wind, waardoor de deelnemers goede etappetijden konden neerzetten. Op dinsdag werd Maikel van Haagen eindelijk losgelaten door zijn trainer en mocht hij volle bak gaan rijden. En dat heeft ‘ie ook gedaan. Met een tijd van 1:02:41 en een gemiddelde van 38,1 km/uur. Voor de etappe begon stond hij nog gelijk met Sjors qua tijd, maar na deze etappe scheelt het bijna 6 minuten, ondanks dat Sjors er alles aan gedaan heeft om hem voor te blijven. Maar zelfs met een groep van 5 rijden heeft hem niet geholpen hierbij. Ondanks dat ze gezamenlijk ook een hele goede tijd reden van 1:08. De dames uit Wijchen hebben ook hard gefietst, waardoor Harm van Zwam maar net een minuutje voor ze is gebleven. Als jongste zus moet je toch altijd vechten voor je plaats en dat is tijdens het fietsen niet veel anders. Ze houdt haar zus net achter zich, waardoor ze toch kan zeggen dat ze de betere wielrenster van de familie is. De jongeling van het klassement, Luuk van Rijn, eindigt 4 minuten achter de vrouwen. Keurig als 10e. Tijdens deze tour rijdt hij afstanden die bijna het dubbele zijn als wat hij met zijn leeftijdsgenoten moet fietsen tijdens een wedstrijd. Chapeau! Stan en Martijn zaten bij het groepje van 5 dat op het eind nog probeerde een supertijd neer te zetten, maar ze hebben de aansluiting met de top gemist en eindigen 11e en 12e. De organisatie heeft zich een beetje ingehouden, omdat het raar is als de organisatie wint en heeft een mooi plekje gevonden onderin het klassement. De Dreumelse mannen Joey  en Jitse hebben keurig gereden, maar iemand moet de laatste zijn. Dit had anders kunnen zijn, waren het niet dat er een aantal deelnemers zijn uitgevallen.

In de top 4 heeft Erik van Bekkum er nog alles aan gedaan om een plaatsje te stijgen, maar het gat met zijn voorgangers was net te groot. Hij reed wel sneller, maar heeft het niet dicht kunnen rijden en eindigt op een verdienstelijke 4e plaats met maar 2 minuut 15 achterstand op de nummer 3 Jan Willem. Die samen met Roderick nog een gooi heeft gedaan naar de eerste plaats. Ze hebben elkaar het snot voor de ogen gereden en een zeer goede tijd van 1:07 neer kunnen zetten, maar dit was niet voldoende om Jeffrey van de troon te stoten. Het gat van 1.26 bleek echter onoverbrugbaar nadat Jeffrey op woensdag een tijd van 1:03:13 had gereden. Een zeer knappe prestatie van de pas 18-jarige Culemborger die zeer trots was dat ‘ie gewonnen had. Hij maakt dit jaar de overstap naar de amateurs en hoopt dat deelname aan de Tour D’Alphen een goede voorbereiding van het seizoen is. De eerste meerdaagse ronde heeft hij nu gewonnen. Wie weet als hij ooit de wielertop bereikt, dan kan iedereen die aan de Tour d’Alphen heeft meegedaan met trots zeggen dat ze tegen hem gereden hebben. We gaan er dan natuurlijk wel vanuit dat hij op tv dan zijn kampioenstrui van de Tour d’Alphen aantrekt.

Klassement 45+: Joffrey scheurt voortaan voorbij in het oranje

Het klassement van 45+ heeft iets grotere gaten tussen de verschillende deelnemers.  Twan van Teeffelen is helaas de derde etappe niet van start gegaan en is daardoor uit de top van het klassement uitgevallen. Wel heeft hij in de etappes die hij reed, laten zien dat hij aardig kan stampen op die pedalen. Onderin het klassement is geëindigd Enny Coppee, ondanks mechanische doping in de 2e etappe, heeft ze alle etappes gereden waarbij vaak de laatste kilometers alleen. Nog een strijder die alleen heeft gereden is Philip Klijmij. Hij was de eerste die zich had aangemeld en zei van tevoren dat ie voor de rode lantaarn ging. Hij is uiteindelijk ook duidelijk geen eerste geworden, maar ook geen laatste, met als hoogtepunt een 10e plaats van de 45+ groep in de 3e etappe. Iets boven Philip is Frans Coppee geëindigd. De oudste deelnemer en nieuwe inwoner van Alphen heeft goed zijn best gedaan en is zijn vrouw voorgebleven. Geri die net in het begin last had van een rugblessure heeft zich toch nog netjes naar een 11e plek gereden in het klassement. Het illustere duo Geert en Willie blijft hem met 18 minuten ruim voor. Petje af voor deze mannen die netjes in de middenmoot eindigen. Daarboven staat een groepje van 4 die normaal vaker gezamenlijk rijden, maar voor de Tour D’Alphen moesten splitsen. Astrid heeft zich in de laatste etappe van haar sterke kant laten zien en Herman op sleeptouw genomen. Uiteindelijk eindigt ze ook bijna een minuut boven haar man. Frits en Hans hebben ook samen gereden en zijn uiteindelijk net onder de top van het klassement te vinden.  In de top waren er twee koppeltjes te vinden. Willian, die zijn rondes maakte met Robert van ‘t Schip heeft een verdienstelijke 4e plaats weten te bemachtigen. Vanaf de eerste etappe gaf hij al aan dat hij moeite had om het tempo van zijn partner bij te houden. Uiteindelijk heeft hij ook 13 minuten moeten toegeven. Dit voornamelijk omdat Robert, fanatiek als hij is, bijna elke etappe wel twee keer heeft gereden en hierdoor soms een snellere tijd neerzette in zijn eentje dan met zijn partner. Door die snellere tijden kon hij tot de laatste dag het vuur aan de schenen van Norbert van Rossum leggen. Laatstgenoemde heeft na allerlei wiskundige formules te gebruiken berekend wat hij minstens gemiddeld moest rijden om 2e te blijven. Door op zondag zeer vroeg een ronde te maken met zijn zoon Roderick is het hem gelukt om Robert  1 minuut en 15 seconden voor te blijven.

Maar zoals vorige week al aangegeven was het verschil tussen de nummer 1 en 2 dermate groot dat de positie van Joffrey niet meer in gevaar zou komen als hij een gewone degelijke rit zou rijden. Als een echte kampioen heeft ie zich nog één keer kapot gereden en sluit de laatste etappe af met de snelste tijd van de 45+ers met een tijd van 1:09:20, hij gaf aan dat het een nieuw PR was voor hem. Aangezien hij uit de buurt komt zal je hem nog licht een keer over de dijken zien komen in zijn oranje trui.

Wordt vervolgd…

Ik wil iedereen bedanken die heeft meegedaan aan de eerste Tour d’Alphen, ook een bedankje voor de sponsoren PBE Bouw en Drukken&zo. Ik heb genoten van het organiseren en ik hoop dat jullie hebben genoten van iets meer strijd en pit tijdens jullie normale rondes. Ik hoop jullie volgende keer weer te mogen begroeten als jullie strijden voor de oranje trui van 2022. 

Eric Witzel

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud